Friday, June 13, 2014

Cihatçıların Keseb saldırısına dair özel görüntüler: Saldırı Türkiye üzerinden, gözetim jandarmadan

Keseb’e saldırı Türkiye topraklarından, jandarma gözetimi altında düzenlendi. Bazı cihatçılar Yayladığı Sınır Kapısı’ndan ve tel örgülü bölgeden ellerini kollarını sallayarak geçerken, bazıları da jandarma denetimindeki bölgede saldırıyı takip ediyordu. Keseb saldırısında Türkiye desteğinin boyutunu ortaya koyan görüntülere Sendika.Org ulaştı. IŞİD’in güney komşumuz olmasına şaşıranlar için gelsin
Bahar aylarında Antakya’da, Yayladağı’nın ilçe merkezinde ve köylerinde bir dizi görüşme ve röportaj yaparak cihatçı çetelerin bölgedeki varlığı, gündelik hayat üzerindeki etkileri ve Türkiye’nin destek ve gözetiminde düzenledikleri saldırılara ilişkin bir dosya hazırladık.
Dosyamıza ilk olarak 21 Mart 2014’te cihatçı çetelerin, TSK denetimindeki alanlarda “güvenlik güçleri” gözetiminde Türkiye sınırından geçerek Suriye’deki Ermeni kasabası Keseb’e düzenledikleri saldırının ilk kez Çapul TV’de yayımlanan görüntüleriyle başlıyoruz.
Bu görüntülere kadar 21 Mart 2014 Keseb saldırısının “Türkiye’nin Yayladağı Sınır Kapısı’ndan ellerini kollarını sallayarak geçen cihatçıların kısa süreli çatışmaların ardından Keseb Sınır Kapısı’nı ele geçirdiler” kısmını biliyorduk. (Bkz. http://www.sendika.org/2014/03/keseb-saldirisi-ve-sonrasinda-neler-yasandi/)
Ayrıca Keseb saldırısına dair belgelenemese de dile getirilen bir iddia da, cihatçıların Türkiye-Suriye sınırının ormanlık kısmındaki tel örgüleri keserek Keseb’e girdikleriydi.
turkiye-suriye-keseb-tel-orgu
Bu tel örgüleri aşan cihatçılar Suriye’nin Keseb sınır karakoluna saldırdı
Saldırıya ilişkin yeni görüntülere ulaştık. Bu görüntüler cihatçıların sınır kapısı dışında tel örgülü sınır bölgesinden de geçtiğini ortaya koyuyor. Yayladağı Sınır Kapısı’na kuş uçuşu yaklaşık 5 km uzaklıktaki Çandır Köyü’nden çekilen görüntülerde 21 Mart’ta sabahın erken saatlerinde Türkiye topraklarından Keseb’e saldıran cihatçı çeteler, yoğun silah sesleri ve top atışları altında 0 noktasındaki Keseb sınır karakolunu ele geçiriyor, karakolda bulunan Suriye bayrağını indiriyor.
Günün ilerleyen saatlerinde, Türkiye sınırları içindeki Keldağı askeri üssüne giden dağ yolundaki hakim bir tepeye gelen cihatçılar, buradan Keseb saldırısını dürbünle takip ediyor. O saatlerde jandarma yol yapım çalışması yapan inşaat işçilerini bölgeden uzaklaştırmış, köylülere de yolda geçiş izni vermemişti. Cihatçılar böylece Keseb saldırısını jandarma gözetimi altında rahatsız edilmeden izlemiş ve belki de buradan yönetmişti.
Türkiye askerleri Çandır Köyü girişinde kimlik kontrolü yapıyor (Can Hasasu/El Cezire Türk)
Türkiye askerleri Çandır Köyü girişinde kimlik kontrolü yapıyor (Can Hasasu/El Cezire Türk)
Geçen yıl başlayan Keldağı’ndaki füze sistemi barındıran askeri üs inşaatı, Suriye’nin hava gücüne karşı ‘önlem’ olarak oluşturulmuş ve bölge TSK’nın sıkı denetimi altına alınmıştı.
Jandarma cihatçıların karşı yakadaki saldırılarını “gözlediği” bu yol üzerinde, Türkiye yurttaşlarının uzun süre beklemesine ya da fotoğraf çekmesine müsaade etmiyor. Bu da cihatçılara tanınan ayrıcalığın nedenleri üzerine akla soru işaretleri getiriyor.
keldagi-askeri-us
Keldağı’na kurulan askeri üs
Sendika org