Friday, June 15, 2012

Suriye “Protesto Hareketi’nin” kronolojisi

Suriye “Protesto Hareketi’nin” kronolojisi

ABD Büyükelçisi Robert S. Ford, Mısır'da protesto hareketinin zirvesinde, Ocak 2011'in sonunda Şam'a gönderildi. (Bu satırların yazarı, Washington'un elçisinin Esad hükümetine güven mektubunu sunduğu 27 Ocak 2011'de Şam'daydı.)
Ocak 2011'de Suriye'de kalmamın başlangıcında bu diplomatik atamanın önemi ve siyasi istikrarsızlaştırma sürecinde gizli faaliyetlerde oynayabileceği rolü aktardım. Bununla beraber, ben de bu istikrarsızlaştırma gündeminin Robert S. Ford'un ABD'nin Suriye Büyükelçiliği'ne getirilmesini takiben daha iki ay olmadan yürürlüğe sokulabileceğini öngöremedim.
ABD'nin Şam'a bir büyükelçi ataması, özellikle de ABD büyükelçisi olarak Robert S. Ford'un seçilmesi, 2011 mart ortalarında (güney sınır şehri Deraa'da) Beşşar Esad hükümetine karşı ölüm mangalarının karıştığı isyan başlamasıyla doğrudan ilişkilidir.
Robert S. Ford tam bu iş için biçilmiş kaftandı. ABD'nin Bağdat büyükelçiliğinde Büyükelçi John D. Negroponte'nin idaresinde "2 Numara" olarak (2004-2005), Pentagon'un "Irak Salvador Seçeneği'nin" uygulanmasında önemli rol oynadı. İkincisi, Orta Amerika tecrübesi örnek alınarak Irak ölüm mangaları ve paramiliter kuvvetlerin desteklenmesiyle ilgiliydi.
Ocak 2011 sonunda Şam'a gelişinden Ekim 2011'de Washington tarafından geri çağrılıncaya kadar Büyükelçi Robert S. Ford, Suriye'de muhalif gruplarla temas kurulmasında olduğu gibi isyanın temellerinin atılmasında merkezi bir rol oynadı. Daha sonra ABD büyükelçiliği Şubat 2012'de kapatıldı.
Ford, komşu Arap ülkelerden Mücahit paralı askerler alımı ve bunların Suriye "muhalif kuvvetlerine" katılmasında da önemli rol oynadı. Şam'dan ayrılmasından sonra da Ford, ABD Dışişleri Bakanlığı dışında Suriye projesine nezaret etmeye devam ediyor:
"Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye Büyükelçisi olarak -Dışişleri Bakanı ve Başkan'ın beni tutmaya devam ettikleri bir pozisyondur- Washington'daki arkadaşlarımla beraber Suriye halkı için barışçı bir değişimi desteklemek için çalışacağım. Biz ve uluslararası ortaklarımız, Suriye'deki tüm toplulukları ihtiva edecek ve tüm Suriyelilere daha iyi bir gelecek ümidi verecek bir değişim görmeyi ümit ediyoruz. Benim Suriye'deki yıllarım bana böyle bir değişimin mümkün olduğunu söylüyor ama bir taraf, evlerine sığınan insanlara sürekli saldırılar başlatırken değil.
"Suriye halkı için barışçı değişim" mi? Büyükelçi Robert S. Ford sıradan bir diplomat değil. O, Ocak 2004'te Irak'ta Şii şehri Necef'te ABD'nin temsilcisiydi. Necef, Mehdi ordusunun karargahıydı. Birkaç ay sonra o, John Negroponte'nin Bağdat'taki ABD büyükelçiliğinde ABD'nin Irak Büyükelçisi görevinin başlangıcında "İki Numaralı Adam" (Siyasi İşlerden Sorumlu Büyükelçi Müsteşarı) olarak atandı (Haziran 2004- Nisan 2005). Ford daha sonra Negroponte'nin halefi Zalmay Halilzad 2006'da Cezayir Büyükelçisi olarak atanmadan önce onun emrinde çalıştı.
Robert S. Ford'un Büyükelçi John Negroponte'nin idaresinde "İki Numara" (Siyasi İşlerden Sorumlu Büyükelçi Müsteşarı) olarak görevi, ABD büyükelçiliği dışında, mezhep çatışmasını körüklemek ve direniş hareketini zayıflatmak için Irak'ta ölüm mangaları ve paramiliter grupları gizlice desteklemeyi koordine etmekti.
John Negroponte ve Robert S. Ford, ABD Büyükelçiliği'nde Pentagon'un projesi üzerinde yakın bir iş birliği içinde çalıştı. Henry Ensher (Ford'un yardımcısı) ve siyasi kısımda daha genç yetkili Jeffrey Beals isimli diğer iki elçilik yetkilisi, "aşırı uçlar da dahil geniş kesimde Iraklılarla görüşerek" ekipte önemli bir rol oynadılar. Negroponte'nin ekibinde bir diğer önemli kişi de Amerika'nın Arnavutluk Büyükelçisi (2002-2004) James Franklin Jeffrey'di.
Obama'nın yeni tayin edilen CIA başkanı General David Petraeus'un Suriye'de isyancı kuvvetleri gizli destek ve Suriye istihbarat, silahlı kuvvetleri vesaireye sızmaları organize etmede önemli bir rol oynadığı da not etmeye değer.
 Petraeus Irak'ın Salvador Seçeneği'nde önemli bir rol oynadı. O, 2004'te Bağdat'ta, ABD Büyükelçiliği'ndeki John Negroponte ve Robert S. Ford ile koordinasyon içinde Çok Uluslu Güvenlik Geçiş Komutası'nın (MNSTC) "İsyan karşıtı" programına  liderlik etti. Suriye'de gizli operasyonları CIA idare ediyor. General David Petraeus, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) Türkiye'nin desteğini görüşmek üzere mart ortalarında Ankara'daki istihbarat yetkilileriyle bir araya geldi.
Hürriyet Daily News, CIA Başkanı David Petraeus'un hem dün hem de 12 Mart'ta üst düzey Türk yetkililerle görüşmeler yaptığını öğrendi. Petraeus, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün de Türk mevkidaşı, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) başkanı Hakan Fidan'la görüştü.
ABD Büyükelçiliği'ndeki bir yetkili, Türk ve Amerikalı yetkililerin "bölgedeki en zorlu meseleler hakkında önümüzdeki aylarda daha verimli iş birliği yapılmasını" görüştüğünü söyledi. Türk yetkililer, Erdoğan ve Petraeus'un, Suriye'deki kriz ve teröre karşı savaş konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade ettiler.
Birkaç ABD istihbarat kurumu ve Pentagon'la iş birliği içinde ABD Dışişleri Bakanlığı, Özgür Suriye Ordusu'na ABD desteğini idare ediyor.
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton başkanlığındaki Suriye politikası komitesinde, Büyükelçi Robert Stephen Ford, CIA yöneticisi David Petraeus, Assistant Secretary of State for Yakın Doğu İşleri'nden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman ve Clinton'ın Dışişleri Bakanlığı'nda Politika Planlama Personeli Baş Müdür Yardımcısı Derek Chollet bulunuyor.
Bununla birlikte, gerçek terörist paralı askerlerin istihdamı, Jeffrey Feltman'in denetiminde Katar ve Suudi Arabistan'da, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Libya ve NATO'dan üst düzey istihbarat yetkilileriyle iş birliği içinde gerçekleştiriliyor. Suudi Arabistan'ın halen Suudi istihbaratının önemli bir üyesi olarak kalmaya devam eden eski ABD büyükelçisi Prens Bandar'ın Doha'da Feltman'ın grubuyla birlikte çalıştığı söyleniyor.
Kaynak: Global Research
Dünya Bülteni için çeviren: Emin Arvas