Wednesday, May 21, 2014

Lev Troçki

1879 yılında doğan Lev Troçki, SSCB döneminin ilk yıllarında Lenin tarafından kızıl ordu komutanlığının başına geçmiş yahudi kökenli Ukrayna’lı bolşeviktir. Öğrenciliği sırasında sosyal demokrat çevrelerle temasa geçti ve devrimci gruplara dahil olarak Marksizm görüşünü benimsedi. SSCB’nin kurulmasında önemli bir rol oynamıştır.
Leon Trotsky Gençliği
Lenin’in ölümünden sonra Stalin‘in iktidar koltuğuna oturmasıyla birlikte Troçki için tehlike çanları başladı. Stalin kendisine karşı olanları tek tek öldürerek temizlerken Troçki’de bundan nasibini almıştır. 1929 yılında SSCB’ye karşı yasa dışı parti kurmak ve devrimci görüşüyle sovyetlerden sürgün edildi. 1929-1933 yılları arasında İstanbul‘da yaşadı. İstanbul’dan ayrıldıktan sonra 2 yıl Fransa‘da ikamet etti. Bu arada 1932 yılıında Stalin’in emriyle Sovyet vatandaşlığından çıkarıldı. 1937 yılında Meksika‘ya sığındı.
1940 yılında NKVD ajanı olan Ramón Mercader adlı Stalinist bir İspanyalı, gazeteci kılığında, röportaj yapmak bahanesiyle Troçki’nin kaldığı eve gitti. Fırsat bulunca başına buz kırmak için kullanılan bir çekiçle başına vurarak ağır şekilde yaraladı. Troçki saldırganla boğuştuğu sırada odaya giren Troçki’nin korumaları Mercader’e saldırdı. Troçki korumalarına “Onu öldürmeyin, bu adamın anlatacak bir hikâyesi var.” diye seslendi. Aldığı yaranın etkisiyle Troçki ertesi gün öldü. Ölümünden önce iki kez bilinci yerine geldi, ilkinde eşine “Burjuva basına iyi malzeme olduk” diyerek ölümle yüz yüze geldiği bir anda cesaretini yitirmediğini gösterdi. Bir sonraki bilincin geri gelişi ise son sözlerini sarf etmesini sağladı. Bu sözler: “Dördüncü Enternasyonal’in zaferinden eminim” olmuştur.
Leon Trotsky ve Eşi Natalia Sedova
Cinayetten kısa bir süre sonra Joseph Stalin, Mercader’in annesi Caridad’a operasyondaki payı için Lenin Nişanı vermiştir. 1961′de Sovyetler Birliği’ne taşınan Mercader, dönemin KGB başkanı Alexander Shelepin tarafından Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası almıştır. (Wiki)
Troçki ve Amerikan Yoldaşlar – 1940
Troçki’yi Öldüren Ramon Mercader ve Buz Baltası
Hayatı Boyunca Orak ve Çekiç Simgeli Komünizmin Savunucusu Olan Troçki,
 1940 Yılında Başına Aldığı Çekiç Darbesiyle Öldürülmüş ve Ceseti Yakılarak
Külleri Meksika Coyoacan’daki Mezarına Gömülmüştür.