Saturday, November 28, 2015

“Özel Timde Dini Radikalizm Milliyetçilikle Bütünleşiyor”

TAHİR ELÇİ YORUMLADIİdil’de özel timin tekbir getirerek havaya ateş açması ve Silvan’da duvarlara yapılan yazılamaları değerlendiren Elçi, 90’larda özel timde hakim olan milliyetçi ideolojinin artık dini radikalizmle birleştiği görüşünde.Ekin KaracaDiyarbakır - BİA Haber Merkezi18 Kasım 2015, Çarşamba 16:38“90’lardan daha tehlikeli bir eğilim”

“Şiddetle mücadele de yasalara göre yapılır”
“Halk işgal gücü olarak görüyor”
“Tekbir getirerek ateş etmenin anlamı…”
“Esedulllah timi cihat anlayışıyla hareket ediyor”
Ekin Karaca           Özel Harekat Polislerinden Tekbir Sesleri
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ile son günlerde gündeme gelen özel harekat polislerinin Şırnak’ın İdil ilçesinde tekbir getirerek havaya ateş açma görüntülerini ve Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde duvarlara yaptıkları yazılamaları konuştuk.
Bu görüntülerin 1990’ları hatırlattığını ifade eden Elçi, eskiden özel harekat polislerinin milliyetçi ideolojiyle yaklaştığını, bugün ise özel timde radikal dinci-milliyetçi çizginin hakim olduğunu belirtiyor.
Duvarlarda yer alan “Esedullah timi” imzasının da özel tim içindeki bu radikal dinci-milliyetçi gruplar tarafından yazıldığını söyleyen Elçi, bu yapının cihatçı anlayışla hareket ettiğini ifade etti.
Elçi’nin bianet’e açıklamalarından satırbaşları şöyle:
“1990'larda özel harekat timi daha çok MHP ve onun milliyetçi ideolojisi altındaydı. O zaman da Kürt kimliğini, halkı aşağılayan ‘Kahrolsun insan hakları’ gibi sloganlar atılırdı.
“Bu dönem ise aynı özel tim radikal dinci-milliyetçi çizginin hakimiyeti altında ve çok daha tehlikeli bir eğilimin geliştiğini görüyoruz.
"Çok ciddi bir tehlike var. Çünkü Kürt toplumunu gerçekten düşman olarak gören, hiç bir sınır tanımayan, kendini hiç bir kurala bağlı hissetmeyen, tamamen vurmak ve öldürmek üzerine meseleye yaklaşan bir bakış açısı var.
“Özel tim de olsanız, şiddetle, silahlı faaliyetle, silahlı militanla da mücadele ediyor olsanız, yine yasaların ve hukukun çizdiği çerçeve içinde görevinizi yapmak durumundasınız.
“Biz Türkiye'de toplumun karşı karşıya gelmesi gibi tehlikelerden söz ederken şükür ki Kürt toplumunda da Türk toplumunda da böyle bir eğilim yok.
“Ama bu güvenlik görevlileri içinde giderek artan aşırı milliyetçilikle bütünleşen dini radikalizm çok daha tehlikeli bir noktaya gidiyor.
“Öte yandan Kürt toplumu güvenlik güçleri böyle davrandığında güvenlik güçlerini kendilerini öldürmeye gelen işgal gücü olarak görüyor.
“Dini değerlere çok bağlı olan Kürt toplumu içinde tekbir getirerek havaya ateş etmenin ne anlamı olabilir?
“Giderek toplumla yabancılaşan, toplumu düşman gören bir yapıyla karşı karşıyayız. Devlet-toplum ilişkileri giderek dağılıyor.
“Esedullah timi denilen yapı birçok yerde görülüyor. Bunlar özel tim içindeki kendilerini daha çok milliyetçi dindar olarak tanıtan, bir tür cihat anlayışıyla hareket eden bir yapı.
“Kürt toplumunu Müslüman olmayan bir toplum gibi görüyorlar ve bu durum tehlikeli hal alıyor.
“Burada da Tayyip Erdoğan'ın zamanında ‘Bunlar Zerdüşt’tür, bunların İslam’la alakası yok’ gibi söylemleriyle de ilgisi var.” (EKN)
2004'te Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri bölümünden, 2008'de Bilgi Üniversitesi Kültürel Çalışmalar yüksek lisans programından mezun oldu. 2006-2007'de Nokta dergisinde, 2008-2011'de Aktüel dergisinde muhabirlik yaptı. 2011'den beri bianet'te çalışıyor.