Wednesday, November 7, 2012

TRT Türk - Yaşayan Bellek 1.Bölüm: "Naime Teyze, Münevver Abla ve Cem"

YAŞAYAN BELLEK

TRT- TÜRK'ün"Dışarıdan bakınca bir hayat; içine girince bin hikaye..."cümlesiyle başlattığı proje çağrısı öncelikle bu çağrının ulaştığı herkeste bir "farkındalık" yaratmayı amaçlıyordu. Anne ve babalarımızın, dede ve ninelerimizin yaşadıklarını dinleme, dahası onları kaydetme disiplininin önemine vurgu yapan çağrıya gelen cevapların, konu çeşitliliğinin yanı sıra Türkiye'nin hemen her bölgesinden olması ise "sözlü tarih"i hedefleyen böyle bir proje için sağlam bir altyapı oluşmasını sağladı.Temel felsefesi, Anadolu'nun günümüzdeki konukları olan "bizlerin", bu coğrafyanın yaşanmışlıklarını ve kültürlerini, belleklerden görüntüye ve yazıya, bir başka deyişle de "geleceğe" aktarmak olan Yaşayan Bellek projesine başvuruda bulunan hikayelerin çekimi ise devam ediyor.

TRT TÜRK tarafından yayınlanan ve RS SU YAPIM tarafından gerçekleştirilen "Yaşayan Bellek" dizisinin proje genel yönetmenliğini Rıza Baloğlu yapiyor, senaryosunu Sevinç Baloğlu yazıyor. Belgeselin Görüntü Yönetmenliğini İbrahim Çaltılı, özgün müziklerini ise Serkan Alkan yapıyor...

NAIME TEYZE, MUNEVVER ABLA VE CEM, Lozan Antlaşması sonrası alınan mübadele kararı ile doğduğu topraklar olan Yunanistan'ın kuzey köylerini arkalarında bırakarak Kapodkaya'ya yerleşir. Kapadokya'nın masalsı vadilerinde başlayan yeni yaşamları kah acıyla, kah gülerek anlatılıyor. İlk kez üç ayrı kuşağın yüreğini aynı yol güzergahında buluşturan bu ilk bölüm üç kuşağın mübadele gerçeğini, onların belleklerinde saklı yazılmamış bir tarihin ayrıntılarını araştırarak ekranlara getiriyor.