Monday, July 2, 2012

Srebrenitsa Soykırımı

 Srebrenitsa Soykırımı
Srebrenitsa Soykırımı 2. Dünya Savaşı'nda yaşanan kayıplardan sonra Avrupa'da meydana gelen en büyük soykırımın adıdır. Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplumun suçlu olduğu soykırımda katledilenlerin sayısı ise resmi rakamlara göre 8372'dir.
Srebrenitsa Soykırımı, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti Ordusu, Sırp Cumhuriyeti siyasi liderlik görevinde olan Radovan Karadziç, Yugoslav Ordusu'nun Generali Momcilo Perisiç, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ve Sırbistan İçişleri Bakanlığı'ndan doğrudan destek alan paramiliter grubu "Akrepler" (Scorpions) öncülüğünde gerçekleşti. Mağdur insanları korumak için bölgeye gelen Birleşmiş Milletler Hollanda Koruma Gücü'nün (UNPROFOR) gözleri önünde binlerce kişi öldürüldü.
1993 yılında Doğu Bosna'daki çatışmaların dorukta olduğu sırada Bosnalı Sırp güçlerinin "Etnik Temizlik" amaçlarının tam anlamıyla ne demek olduğu görülmeye başlandı. Bölgedeki birçok şehir saldırıya uğradı ve Srebrenitsa bunlardan biriydi. Diğer şehirlerden gelen Bosnalı Müslümanlar burada güvende olabileceklerini düşünerek kendi evlerini terk ettiler. Fakat onlar için burada geçen her gün ağır ölümlerle son buluyordu. Çatışmalar arttıkça insani yardım giderek azalıyordu; ki bu, durumu daha da dayanılmaz kılıyordu. Gerçekleşen bu durum, 16 Nisan 1993 tarihi itibariyle "Güvenli Bölgeler" kurulmasına sebep oldu. Kurulan bu bölgelerin çatışmalardan uzak olması, bir başka deyişle Bosnalı Sırpların Srebrenitsa ve diğer güvenli bölgeleri (Saraybosna, Zepa, Gorazde, Tuzla, Bihaç) terk etmeleri anlamına geliyordu. Srebrenitsa için alınabilecek en kötü karar ise bölgenin silahsızlandırılması oldu. Bu durumda Srebrenitsa, silahlanmış olan Bosnalı Sırp ordusuna karşı tamamen savunmasız kalmış ve Temmuz 1995'te yapılan soykırımı daha da kolaylaştırmıştı.
11 Temmuz tarihinde Ratko Mladic soykırım öncesi şu sözleri söyledi: "Büyük Sırp kutsal gününün öncesindeyiz. Bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz. Türklere karşı ayaklanmamızı hatırlayarak, Müslümanlardan intikam almanın zamanı geldi." Bu cümle Srebrenica'nın kaderini tayin etti. 8372, 12-77 yaş arası erkek sivil Boşnak topluca katledildi. Kadınlar ise tecavüz ve kötü muameleye maruz kaldı. Bosnalı Sırp askerler Boşnaklar'ın bazılarını toplu infaz yerlerinde, bazılarını yollarda, bazılarını dağlarda, katliamdan kaçmak isteyenleri de çeşitli tuzaklar kurarak hunharca katlettiler. Katledilen masum siviller toplu mezarlara gömüldüler. Daha sonra cesetler gömüldükleri yerden kepçelerle parçalanarak çıkartılıp, kimlikleri tespit edilemesin diye sayıları tahmini 64 olan toplu mezarlara gömdüler.
Srebrenitsa'da Boşnaklar'ın katliamının üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen Sırp Cumhuriyeti ve Sırbistan'daki siyasi ve sosyal çevrelerce soykırım hala inkâr ediliyor. Bu da soykırımın son halkası yani 8.inci fazıdır. (Soykırımın 8 fazı: 1-Sınıflandırma 2-Simgeleme 3-Dehümanizasyon 4-Örgütlenme 5-Kutuplaşma 6-Hazırlık 7-İmha 8-İnkar)
Hepimizin görevi ise yaşananların unutulmasını engellemek ve 1995 yılındaki Srebrenitsa gerçeklerinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmaktır !

2012 Yılında Srebrenitsa Etkinlik Takvimi

ANKARA
Tarih: 8 Temmuz Pazar  Saat 11:00
Genç Boşnaklar Derneği
"8372…" Ayakkabı Projesi törenle anıta dönüşüyor
www.8372.org


BURSA
Tarih: 21, 22, ve 23 Haziran
‘Srebrenitsa Çiçeği’ Stand Açılışı

Tarih: 11 Temmuz
Bursa Büyük Şehir Belediyesi
Srebrenitsa için İlahi Konseri

İSTANBUL
Tarih: 8 Temmuz    Saat:17.00
Yer: Bayrampaşa Yıldırım Mah. Ada Park
‘Srebrenitsa Unutma Unutturma’ Etkinliği

Tarih: 11 Temmuz
Genç Boşnaklar Derneği İstanbul
Neden yoksun?
www.stotenema.org

Tarih: 11 Temmuz
Bosna Sancak Akademik Platformu
Srebrenitsa anma etkinliği ve çeşitli illerde Atatürk Heykeline çelenk koymak
 
İZMİR
Tarih: 7 Temmuza kadar 2012
İzmirli Boşnaklar
Srebrenitsa’ya Bir Mektup da Sizden Olsun
izmirlibosnaklar@gmail.com izmirlibosnaklar@hotmail.com
 
Tarih: 11.Temmuz 2012
Buca Belediyesi
Srebrenitsa Anıtı

Devam eden etkinlikler

ADANA
Tarih: 2012
Adana Balkan Boşnak Türkleri Dostluk ve Kültür Derneği
Srebrenitsa Şehitleri Anıt Ormanı ‘ Her Şehide Bir Aç’ ve Heykel

2012'de bugüne kadar yapılan etkinlikler

AKHİSAR
Tarih:26 Mayıs
Akhisar Belediyesi, Avrupa Gençlik Merkezi ve Genç Boşnaklar Derneği
Bosnalı Çocukların Gözünde Savaş ve Srebrenitsa hakkında Sunum

ADAPAZARI/ SAKARYA
Tarih: 16 Haziran
Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu
‘Srebrenitsa’yı unutmadık unuturmayacağız’ 17. Anma Töreni