Thursday, July 5, 2012

Yeni Akit'e nefret suçu duyurusu

Yeni Akit'e nefret suçu duyurusu

Aralarında Ertuğrul Kürkçü, Halil Ergün, Hasan Cemal, İshak Alaton, Mete Çubukçu, Oral Çalışlar, Orhan Pamuk, Rakel Dink, Semih Kaplanoğlu, gibi isimlerin de bulunduğu yüzlerce kişi bir imza kampanyası ile Yeni Akit gazetesi hakkında, "nefret suçu işlediği" gerekçesi ile suç duyurusunda bulundu. Gazeteye yakın Habervaktim.com internet sitesinde Ali Bayramoğlu'na yönelik bir saldırı kampanyası başlatılmıştı.

Gazeteciler, yazarlar, işadamları, sanatçılar, milletvekilleri... Çeşitli meslek gruplarından yüzlerce isim bir araya geldi. Basın yoluyla işlenen nefret suçlarına "dur" demek için harekete geçti.
Irkçı yayınlarla hedef gösterilen gazeteci yazar Ali Bayramoğlu’na her kesimden 221 aydın, işadamı, gazeteci ve yazardan destek geldi. Son yılların en büyük katılımlı imzalı bildirisinde Bayramoğlu hakkında, Yeni Akit gazetesi ve ona yakın Habervaktim isimli internet sitesinde çıkan nefret söylemi içeren yayınlar için suç duyurusu yapıldı.

Farklı kimlikleri düşman olarak gösteren yayınlar

Yeni Şafak yazarı ve 24 televizyonu programcısı Ali Bayramoğlu’nu hedef alan ırkcı yayınlara büyük tepki gösterildi. “habervaktim.com” isimli internet sitesinin yalan bilgilerle “kripto Ermeni” olarak hedef gösterdiği Bayramoğlu için 221 aydın, yazar, akademisyon, STK temsilcisi ve işadamı ortak bildiri yayınladı. Her kesimden imzacılar, etnik ve dini kimlikler dahil, her türlü farklı kimliği düşman olarak gören ve gösteren, yazar ve aydınları “Ermeni”, “Rum”, “Yahudi” vb. diyerek ırkçı saldırganlığın hedefi haline getiren yayın anlayışının tehlikesine dikkat çekip, bu tür yayın yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundular.

Bildiride Rakel Dink’in de imzası var

Aralarında bir dönem kendisi de ırkçı saldırganların hedefi olan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, ırkçı saldırganlara hedef gösterildikten sonra suikaste kurban giden Hrank Dink’in eşi Rakel Dink, muhafazakar yazarlar Mehmet Ocaktan, Cemal Uşşak, Hidayet Şefkatli Tuksal ve Yıldız Ramazanoğlu, işadamları İshak Alaton ve Cem Boyner, siyasetçiler Ufuk Uras, Osman Baydemir ile Can Paker ve Bekir Ağırdır gibi kamuoyunun yakından tanıdığı 221 isim tarafından imzalanan bildiride şöyle denildi: 

Tehlikeye dikkat çekiyoruz!

“Etnik ve dini kimlikler dahil, her türlü farklı kimliği düşman olarak gören ve gösteren, yazar ve aydınları “Ermeni”, “Rum”, “Yahudi” vb. diyerek ırkçı saldırganlığın hedefi haline getiren yayın anlayışını tehlikeli buluyoruz. Kışkırtıcılık yapan, gazetecilik mesleğinin itibarını zedeleyen bu tür yayınlara karşı, düşünce, inanç ve ifade özgürlüğünü savunmayı sürdüreceğiz. Nefret suçu işleyen yayınlar konusunda kamuoyunu uyarıyor, bu tür yayın yapan gazeteler ve gazeteciler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.”
İngiltere'de düzenlenen, "Kürt sorununda çözüm arayışları" başlıklı bir panelde konuşan Ali Bayramoğlu'nun ifadeleri, Yeni Akit gazetesi ve Habervaktim isimli internet sitesinde ırkçı bir kampanyanın hedefi oldu.

Danıştay saldırısı

Başörtülü bir kadın öğretmen ile iligili karar alan Danıştay üyelerinin fotoğraflarını basan, Yeni Akit gazetesi, "İşte o üyeler" başlıklı haberi ile de tepki toplamış, haberden kısa bir süre sonra da Danıştay binasına saldırı düzenlenmiş ve Danıştay İkinci Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetmişti.

Meral Okay haberi

En son senarist ve oyuncu Meral Okay'ın ölüm haberini "O kadın öldü" başlığı ile vererek tepki toplayan Yeni Akit gazetesi çeşitli defalar haber dili nedeni ile protesto edildi.

Her kesimden 221 isim imza attı:

ALINTI